keskiviikko 28. lokakuuta 2015

9. Sämpylät



Sämpylät (8-12 sämpylää)

2½ dl vettä (tai maitoa / piimää)
25 g hiivaa (tai ½ pss kuivahiivaa)
1 tl sokeria
½ tl suolaa
n. 6 dl sämpyläjauhoja
2 rkl öljyä

1. Mittaa kulhoon vesi ja lämmitä se kädenlämpöiseksi.
2. Murenna hiiva veteen.
3. Lisää suola ja sokeri. Sekoita.
4. Lisää jauhoja vähitellen ensin puuhaarukalla sekoittamalla. Jossain vaiheessa voit alkaa alustaa taikinaa kädellä.
5. Lisää öljy. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
6. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan noin 20 minuutiksi.
7. Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ylimääräinen ilma pois jauhotetulla leivinpöydällä. Muotoile taikina tangoksi ja jaa se 8- 12 osaan.
8. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi ja aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle tasaisin välein.
9. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
10. Anna sämpylöiden kohota leivinliinan alla 10-15 minuuttia.
11. Paista sämpylät uunin keskitasossa 10-15 minuuttia.


* sämpylä on kypsä kun sen pohjaa koputtaessa siitä kuuluu ontto ääni
* se on kauniinvärinen ja tuntuu kevyeltä




 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti